Bazylia właściwa cytrynowa
opakowanie: 0,5
Roślina jednoroczna, uprawiana z rozsady lub z siewu wprost do gruntu nawet na domowym parapecie. Roślina osiąga wysokość 30-50cm. Surowcem przyprawowym jest jej ziele w stanie świeżym lub suszonym. Bazylia jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy, m.in. witaminę A, K, C, magnez, żelazo, potas i wapń. Doskonale nadaje się do uprawy w ogródku jak i na kuchennym parapecie. Stanowi doskonałą przyprawę do sałatek, pizz, zup, sosów, drobiu, ryb i pomidorów.
Roślina wymaga ciepłego, osłoniętego i dobrze nasłonecznionego stanowiska oraz żyznej, przepuszczalnej, próchniczej i stale wilgotnej gleby. Nietolerancyjna na suszę, zalewanie, zachwaszczenie i przeciągi. Nie jest też odporna na niską temperaturę i nawet najmniejszy przymrozek jest dla niej zabójczy. Z tego względu wysiew lub sadzenie bazylii w ogrodzie są możliwe dopiero w drugiej połowie maja.
Uprawiając bazylię, należy też pamiętać, aby młodym roślinom uszczykiwać wierzchołki, dzięki czemu będą mogły lepiej się rozkrzewiać.
Ma wzniesiony pokrój, jej proste, nagie, czworokątne łodygi rozgałęziają się u podstawy. Liście bazylii są jajowate, lekko błyszczące, o długości do 5cm. Na spodniej stronie liści znajdują się gruczołki zawierające olejki eteryczne.
Bazylia wykazuje prozdrowotne działanie w wielu aspektach. Jest bardzo przydatna w leczeniu zapalenia stawów i chorób zapalnych jelit dzięki dużej zawartości beta-kariofilenu (BCP), ma również pozytywny wpływ na organizm człowieka w zapaleniu pęcherza, stwardnieniu rozsianym, stanach zapalnych i obrzękach, ma właściwości odmładzające.
Ma również działanie przeciwdepresyjne, uspokajające, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość. Działa podobnie jak melisa.
Olejki eteryczne takie jak estragol, linalol, cyneol, eugenol, sabinene, mircen i limonen mają działanie bakteriobójcze (nawet wobec bakterii antybiotykoopornych).
Obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm. Umyte liście bazylii można żuć, lub przygotować z nich herbatkę, gotując wodę i dodając do niej garść liści bazylii. Taki wywar można doprawić miodem i kardamonem, które nadadzą jej orientalny smak. Można też przygotować ją w postaci soku, wkładając liście do sokowirówki.