Bazylia tajska 0,5gOcimum basilicum – Orient w kuchni przez cały rok
Wysiew pod osłony / do doniczek : całoroczny gł. 2cm
Wysiew / wysadzenie do gruntu na miejsce stałe : po 15 V, gł. 2 cm
Rozstaw : 20cm x 30cm
Zbiór : VI-IX
Stanowisko : słoneczne
Roślina wieloletnia o aromatycznych, dekoracyjnych, wierzchołkowatych liściach i kwiatostanach barwy purpurowej, wysokości około 40cm. Uprawiana jako roślina przyprawowa, lecznicza oraz ozdobna o wyrazistym smaku, z wyczuwalną nutą lukrecji i mięty. Posiada przyjemnie słodki zapach, który dobrze komponuje się z innymi przyprawami. Stosowana w kuchni jako dodatek do wielu dań: sałatek, zapiekanek, zup i mięs, zarówno w formie zielonej jak i suszona. Liście wspomagają pracę układu trawiennego, natomiast olejek z nich ma działanie uspokajające oraz zmniejsza stres. Jest to gatunek łatwy w uprawie, który nie wymaga dużo pielęgnacji. Można uprawiać ją zarówno w ogródku, jak również w doniczkach i pojemnikach przez cały rok.