Dynia hokkaido Uchiki Kuri 3g
Cucurbita maxima Duchesne
Termin siewu do inspektu : poł. IV
Termin wysadzenia do gruntu : poł. V
Rozstaw : 100 x 100 cm
Termin zbioru : IX – X
Zwana najczęściej dynią Hokkaido to odmiana o okresie wegetacji 115 dni od siewu, zalecany termin wysiewu po 15 maja. Rośliny o typie wzrostu płożącym, tworzą do 2-3 owoców. Dynie są dość twarde, okrągłe o ciężarze do 1,5 kg z ciemnopomarańczową skórka i mocno pomarańczowym, suchym, ciemnożółtym miąższu, o kasztanowym smaku. Zalicza się do najbardziej lubianych dyń jadalnych. Przy przygotowywaniu z niej potraw nie trzeba obierać skórki. Znakomita na zupę krem oraz do pieczenia.
To niezwykle cenna dynia ze względu na wysoki poziom witaminy A oraz karotenu. Może być długo przechowywana, co pogłębia jej walory smakowe.