Dynia zwyczajna Makaronowa Pyza
opakowanie: 2g
Odmiana średnio późna. Dynia, której miąższ po ugotowaniu rozpada się na włókna jak makaron spaghetti. Znakomite warzywo dietetyczne. Rośliny o pokroju krzaczastym z dużą ilością pędów bocznych. Owoce średniej wielkości, o kształcie eliptycznym, gładkie. Barwa skórki dojrzałego owocu żółtopomarańczowa z delikatną, żółtą mozaiką. Miąższ owoców barwy kremowej do pomarańczowej w miarę dojrzewania, gruby. Pyza wymaga stanowiska słonecznego. Lubi glebę przepuszczalną o wysokiej zawartości substancji organicznych. Należy unikać zbytniego zagęszczenia. Odmiana odporna na choroby, nie wymaga ochrony chemicznej.
Liczba nasion: 3-4 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada III(rozsada);2 dekada V(siew)
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 70-100 cm
Wegetacja: 120-130 dni
Termin zbioru: 2 dekada IX-2 dekada X