Dynia piżmowa Muscade de Provence
(Cucurbita maxima)
opakowanie: 3g
Dynia piżmowa Muscade de Provence to francuska, późna odmiana uznawana za jedną z najsmaczniejszych. Okres wegetacji wynosi około 125 dni. Odmiana charakteryzuje się dosyć silnym wzrostem oraz płożącymi pędami, które rozkładają się szeroko na podłożu. Owoce silnie spłaszczone i wyraźnie rowkowane. W pełni dojrzałości ich rowki mogą wyglądać wręcz jak głębokie żebra. Miąższ owoców Muscade de Provence ma pomarańczowy kolor i jest bezwłóknisty, a przy tym – jędrny i soczysty. Pokrywa go gruba skórka, na początku szaro- lub ciemnozielona, z czasem zmieniająca barwę na brudno pomarańczową. Łatwo zaobserwować, że im jaśniejsza staje się skórka, tym intensywniejszy kolor przybiera miąższ, co jest oczywiście sygnałem osiągania przez owoce pełnej dojrzałości. Owoce osiągają od 5 do 15kg. Wydzielają niesamowity, piżmowy aromat. Dynia świetnie się przechowuje.
termin wysiewu na rozsady: IV
termin wysiewu do gruntu: V
termin sadzenia: V
termin zbioru: X-XI