Fasolnik chiński
opakowanie: 10g
Roślina karłowa o pokroju pó łwzniesionym. Pędy kwiatostanowe wyrastają ponad liście. Wysokość roślin do 40cm. W sprzyjających warunkach lubi rozrastać się na boki, co sprzyja obfitszemu kwitnieniu, a następnie owocowaniu. Liść złożony typu phaseolus vulgaris, skórzasty , ciemnozielony z połyskiem. Strąki na pędzie kwiatostanowym ułożone symetrycznie względem siebie długości od 40 do 50cm, średnicy 7-8mm, w fazie dojrzałości konsumpcyjnej pozbawione włókna o bardzo delikatnym smaku. Zbiór strąków należy przeprowadzać sukcesywnie co stymuluje wiązanie kolejnych pędów kwiatostanowych. Owocuje do pierwszych przymrozków, a jesienne chłody znacznie hamują rozwój roślin. Roślina jest tolerancyjna na szarą pleśń i zgniliznę twardzikową. W uprawie tunelowej należy zwrócić uwagę na zagęszczenie roślin i przędziorka. Odmiana do bezpośredniego spożycia jak fasolka szparagowa i do mrożenia. Gatunek polecany jako urozmaicenie codziennej diety warzywnej , jako tzw. „spagetti warzywne”.