Nasturcja (Tropaeolum) należąca do rodziny nasturcjowatych to jeden z popularniejszych kwiatów ozdobnych. Rodzina do której się zalicza skupia ponad 80 gatunków. W Polsce najczęściej uprawiana w ogrodach i na balkonach.
Uprawa:
Najlepszym dla nich stanowiskiem, jest miejsce dostatecznie słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru oraz lekka, średnio żyzna (dla nasturcji większej może być nawet dość słaba) i lekko wilgotna gleba. Rośliny na ogół nie znoszą niskich temperatur ani terenów podmokłych, gdyż wtedy często chorują i mają zahamowany rozwój. Jeśli mają latem wydać mnóstwo pięknych kwiatów, powinny rosnąć w stosunkowo ubogim podłożu, gdyż żyzna gleba spowoduje u nich bujny rozrost liści kosztem kwitnienia.
Zastosowanie:
Uprawiana zazwyczaj jako roslina ozdobna, ale co ciekawe jej kwiaty, liście oraz nasiona są jadalne, lekko pikantne w smaku.