Kapusta głowiasta czerwona Kalibso
opakowanie: 1g
Kapusta Kalibos jest uznawana za najsmaczniejszą spośród wszystkich odmian o czerwonych główkach. Jej liście są słodkie i łagodne.
Odmiana ta zaliczana jest do średnio późnych (okres wegetacji wynosi 105–120 dni). Wytwarzane przez nią zwarte, twarde główki mają masę od 1,5 do 2,0kg. Najciekawszy jednak pozostaje ich stożkowaty kształt oraz kolor purpurowofioletowy lub fioletowoczerwony. Poza tym ich liście są soczyste i kruche, a przy tym zyskują wspaniale słodki smak, dzięki któremu Kalibos przewyższa swoją wartością konsumpcyjną inne kapusty głowiaste czerwone.
Wysiew nasion powinien nastąpić na przełomie marca i kwietnia. Materiał siewny umieszczamy na rozsadniku lub w inspekcie. W połowie maja należy wysadzić rozsadę w rozstawie 50–60 × 50cm. Zbiór we wrześniu lub w październiku. Podłoże powinno mieć luźną strukturę, a stanowisko słoneczne.
Swój kolor Kalibos zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanu (który działa przeciwgrzybicznie, przeciwalergicznie, antynowotworowo i przeciwwrzodowo). Kapusta czerwona zawiera też znacznie więcej witamin B1 i C niż przeciętna kapusta biała.
Odmiana ta świetnie nadaje się do krótkiego przechowywania. Poza tym dobrze sprawdza się w przetwórstwie. Zdecydowanie najbardziej poleca się ją jednak do spożycia bezpośredniego, ponieważ wtedy można w pełni docenić jej wspaniały smak.