Kapusta głowiasta czerwona Langedijker Bewaar 2
opakowanie: 2g
Odmiana późna. Główki kuliste, lekko wydłużone o masie 2-2,5 kg, bardzo zwięzłe. Liście kapusty czerwonej są fioletowozielone,ciemnofioletowe do ciemnoczerwonych – z silnym woskowym nalotem. Jest mniej popularna, od kapusty białej, zawiera natomiast więcej składników mineralnych (witaminy A, B6, kwasu foliowego, magnezu, sodu).
Kapusta jest rośliną klimatu umiarkowanego i łatwiej znosi chłody niż zbyt wysokie temperatury. Jest warzywem wrażliwym na niedobór światła i ma wysokie wymagania wodne. Odpowiednie pod uprawę kapusty są gleby gliniaste, mady, czarnoziemy, czarne ziemie i gleby piaszczysto-gliniaste, natomiast nie nadają się gleby ciężkie. Kapustę czerwoną uprawia się z rozsady. Preferuje stanowiska pół cieniste i słoneczne.
Polecana do długotrwałego przechowywania. Wymaga silnego nawożenia. Doskonała do bezpośredniego spożycia, kwaszenia i na użytek zimowy.