Lebiodka pospolita - OREGANO
opakowanie: 0,2g
Roślina wieloletnia, mrozoodporna, o pokładających się pędach. Rozrasta się przez rozłogi i tworzy duże kępy. Jest to bylina o łodydze wzniesionej, liściach charakterystycznych naprzeciwległych, jajowatych dość niewielkich. Przyprawa ta jest charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwskurczowe, wykrztuśne, ułatwia trawienie.
Dla celów leczniczych pozyskuje się głównie ziele (na początku kwitnienia, czyli w lipcu i sierpniu). Zaleca się suszenie pędów rozłożonych płasko cienką warstwą w cieniu lub zawieszone w dość dużych ale nie zbitych pęczkach w przewiewnym miejscu. Ziele posiada bardzo silny i charakterystycznych zapach po wyschnięciu. Zaleca się przechowywanie w zamkniętych pojemnikach.
Oregano preferuje słoneczne i zaciszne stanowiska oraz lekkie i przepuszczalne podłoża, które warto wzbogacić kompostem (nie tylko poprawi jego strukturę, ale też dostarczy wielu ważnych składników mineralnych). Na jednym stanowisku może być uprawiane przez około 5 lat, wzrost lebiodki zależy od jakości gleby. Należy pamiętać o spulchnianiu i odchwaszczaniu podłoża, a w okresach suszy także o podlewaniu.