Owies Wielkanocny
opakowanie: 10g
Owies stanowi wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu. Na kiełki można go wysiewać cały rok.
Jak przygotować owsiane, domowe poletko? Są dwa sposoby.
Wykładamy talerzyk grubszą warstwą mocno wilgotnej gazy lub ligniny i pokrywamy ją nasionami (można je wcześniej wsypać na jeden dzień do szklanki z letnia wodą). Od tej pory pilnujemy, by podkład był stale wilgotny. Nie możemy też przesadzić z podlewaniem, bo od nadmiaru wody nasiona mogą zgnić. Czas wzrostu – to 6-10 dni. Talerzyk stawiamy w miejscu ciepłym, jasnym, najlepiej w nasłonecznionym. I obracamy w czasie wzrostu roślin, by nie odchyliły się w stronę światła.
Drugi sposób, to wysianie owsa do czterech centymetrów ziemi ogrodowej w płytkiej doniczce. I w tym przypadku od tej pory musimy dbać, by ziemia była cały czas wilgotna. W pomieszczeniu powinno być stosunkowo ciepło i także jak najdłużej jasno. Czas wzrostu owsa w wersji doniczkowej wynosi 9-12 dni. Doniczkę z kiełkującym owsem również należy co pewien czas obrócić.
Owies wielkanocny w ciągu 8-12 dni urośnie do wysokości ok. 10 cm. Utrzyma się tak około dwa tygodnie.