Patison Gagat
opakowanie: 3g
Gagat to odmiana wczesna odmiana dyni zwyczajnej, krzaczasta o silnym wzroście i luźnym pokroju. Wytwarza patisony o kształcie dysku z delikatnym ząbkowaniem na brzegach. Liście są ciemnozielone, owoce natomiast w ostatnim etapie dojrzewania zmieniają kolor skórki z mocno zielonego na prawie czarny, a ich soczysty i kruchy miąższ staje się wtedy białokremowy. Owoce osiągają do 8cm długości i do 20cm średnicy, zawierają znaczące ilości witaminy C (najwięcej w młodych owocach).
Gagat powinien być uprawiany na glebie żyznej i ciepłej i zasobnej w wodę. Owoce będą gotowe do zbioru w okresie od lipca do października. Warto dodać, że z jednej rośliny można uzyskać ich nawet 50. Z kolei plon patisonów małych (o średnicy do 8cm) wynosi około 4kg na 10m2.
Gagat można spożywać zarówno na surowo (np. jako składnik sałatek), jak i konserwować czy kwasić. Świetnie nadaje się do przetworzenia, np. na leczo czy do zapiekania z farszem. Odmiana nadaje się do długotrwałego przechowywania.