Tymianek
pospolity 0,2g
Thymus
vulgaris
Termin
siewu: IV-V
Kwitnienie:
VI-VII
Zbiór:
przed kwitnieniem
Rozstawa
30×30 cm
Roślina
wieloletnia o wysokości ok. 40 cm, o niskiej mrozoodporności dlatego
często uprawia się ją jako jednoroczną. Roślina przyprawowa,
charakteryzuje się gorzkawym smakiem i bardzo intensywnym zapachem.
Polecany do przyprawiania dań z dziczyzny, cielęciny, jagnięciny,
wołowiny, drobiu, ryb. Podkreśla smak farszów,
pasztetów, wędlin, gulaszów, zup i
bulionów. 100 g tymianku zawiera 101 kcal.
Tymianek
ma działanie rozgrzewające i pobudza wydzielanie się śluzu przez co
zapobiega zakażeniom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym w
płucach. Pomaga w trawieniu pokarmów o wysokiej zawartości
tłuszczu i przynosi ulgę w zaparciach.
Kwiaty
tymianku mogą pojawiać się od maja aż do września, a nawet do
początków października, przyciągają duże ilości
pszczół oraz motyli.
Wysiewamy
w kwietniu lub maju wprost do gruntu, w rzędy co 25 cm. W celu
uzyskania zioła rośliny ścina się przed kwitnieniem i suszy w
przewiewnym, zacienionym miejscu. Polecany także do uprawy w
doniczkach, w domowych warunkach.
W
ogrodzie polecany jest do uprawy także jako roślina ozdobna. Należy do
roślin miododajnych (z wydajnością miodową: 200-350 kg/ha). Nadaje się
na skalniaki i do dekoracji murków ogrodowych, na
których pięknie prezentuje się obsypany swoimi drobnymi,
liliowo-różowymi kwiatami. Jego specyficzna silna woń
odstrasza komary i szkodniki.